Дама с 9 пула​

Дама с 9 пула​

Играта ДАМА е част от серия възстановки на исторически игри, изработени ръчно от естествени материали в ателие ДЪБРАВА. Игралното табло е от кожен велур, с пулчета от керамика или стъкло. Играта се свива и връзва в лека кесийка, удобна за съхранение, носене и игра навсякъде. 

Орнаментите са на ловни и бойни сцени по мотиви от рисунки-графити, издълбани на каменни блокове на крепостната стена на Плиска, където са намерени и изрисувани схеми на игралното табло на играта ДАМА.  

Играта развива стратегическо мислене, търпение и концентрация.

Характеристики

Играчи 2
Възраст 7+
Игрално табло 100 % естествена кожа – велур, 28 см
Пулове 9 светли и 9 тъмни пулове от стъкло,  15 -18 мм
Правила и история Листовка на български и английски език 
Цвят керемидено оранжево, пясъчно бежово

Произход на играта

ДАМА е стратегическа игра, позната още от Древна Гърция и Рим. В римския легионен град Нове край град Свищов е намерен постамент от римско светилище, долната част на който през IV век е бил разчертан и издялан като игрално поле. Каменният постамент е намерен преместен в една от кулите на крепостта и очевидно е използван за игра от войниците в свободното им от битки време. На крепостните стени на Плиска и Преслав са намерени издълбани върху варовикови блокове схеми на играта „Дама“. Такава е намерена издълбана и на каменна скамейка пред скален манастир в Силистренско (VIII – XI век). Играта се среща в България още под наименованието „Вавилон“. Познати са нейни разновидности с 3, 9 и 12 пула. 

Цена

Комплект – 45 лв.

С 3% от стойността на играта Вие подкрепяте музейната програма „Образование чрез изкуство“ на Сдружение „Център АЛОС“.