Зарове

Зарове

Игрите на ЗАРОВЕ са част от серия възстановки на исторически игри, изработени ръчно от естествени материали в ателие ДЪБРАВА. Игралната чаша е от 100% естествена телешка кожа, заровете са от керамика или дърво. Играта е удобна за съхранение, носене и игра навсякъде. Комплектована е с правила за игра на „Барбут“ и „Генерал“.

Игрите на зарове се основават на късмета, а не на дългосрочна стратегия. Развиват търпение, концентрация и последователност.

Характеристики 

Играчи 2 – 9
Възраст 7+
Игрална чаша 100 % естествена лицева телешка кожа. Височина – 13 см
Зарове 5 дървени зара (1,8 мм) или 5 керамични зара (2 мм)
Правила и история Листовка с правила на Барбут и Генерал на български език  
Цвят черно, светло кафяво

Произход

Игрите на зарове са едни от най-старите настолни игри. Познати са още от Древен  Египет. Изработвани са от глина, метал, мрамор и кост. В България зарове са намирани още от тракийската и римската епоха. В некропола в Аполония (днешен Созопол), от тракийската епоха в Асанчова могила (Новозагорско), край тракийския град Севтополис (до днешен Казанлък). Заровете от римската епоха произхождат от градовете Никополис ад Иструм, Филипопол (Пловдив), Одесос (Варна), от военните лагери Нове (Свищов), от римски вили и крепости. Откривани са на повечето антични и средновековни археологически обекти.

Възстановяването на точните правила на игра е трудно. Предполага се, че са сходни на съвременната игра на „Барбут“ и че са имали хазартен характер. 

 

Цени

Комплект

70,00
лв

Включва

  • Кожена игрална чаша
  • 5 керамични зара

Комплект

48,00
лв

Включва

  • Кожена игрална чаша
  • 5 дървени зара

Комплект

30,00
лв

Включва

  • 5 керамични зара

Комплект

10,00
лв

Включва

  • 5 дървени зара

С 3% от стойността на играта Вие подкрепяте музейната програма „Образование чрез изкуство“ на Сдружение „Център АЛОС“.